En första rapport från MythOff

Här kommer en första rapport från höstens sista berättarlaboratorium, den här gången i skepnad av MythOff – en lekfull berättartävling där målet är att publiken ska gå därifrån som de verkliga vinnarna.


De grekiska myterna, med Kiriaki Christoforidis och hennes två musiksystrar som förkämpar, vann publikens gillande både i grenarna ”Monster” och i ”Kärlek”. Det var Tyfon, som fortfarande lurar under vulkanen som skrämde oss värst. Eller möjligen titanerna som ideligen åt upp sina barn. De nordiska mytologiska monstren, Lokes barn som Krister Jonasson lät oss möta är inte heller några man skulle vilja invitera på en kopp te. Bilden nedan är varken Hel, Midgårdsormen eller Fenrisulven utan John Bauers version av Svipdag, men det är definitivt den mest hiskeliga bild jag sett av ett monster från nordisk mytologi

Jag själv företrädde myterna från dataspelens värld, närmare bestämt ”Skyrim” ett av de mest populära datorrollspelen. Sens moralen i grenen ”Hjältar och hjältinnor” var att i dataspelens värld är det du själv som är den störste hjälten (och det värsta monstret). Men det hjälpte inte mot Kristers Tor från nordisk mytologi. Mitt argument att i Skyrim är kärleken möjlig för alla hade inte heller någon chans mot Kiriakis Afrodite och Adonis i grenen kärlek.

Här är iallafall en glimt från Skyrims värld. Lyssna till musiken! Hör du också ”Den blomstertid nu kommer”?

Händelsevis hittade jag just en länk där det diskuteras om dataspel gör folk mer empatiska eller mer avtrubbade. Kanske är det en fråga man kunde ställa om alla slags medier för berättande, inklusive det muntliga. Och apropå frågor; ett berättarlaboratorium slutar alltid med att lyssnarna skriver en fråga. Här är de som kom i söndags.

 • Hur länge kommer Tyfon att glöda i Etna?
 • Hur ska man tolka incest-temat som dök upp i flera sagor?
 • Varför Skyrim?
 • Finns kärleken? För mig?
 • Myt och verklighet, hur ser man skillnad?
 • Hur blev ni bra på att berätta sagor?
 • Varför inte oftare?
 • Varför inte oftare?
 • Varför kan inte jag få godiset som mamma fick?

  PS…A HEART IN A BOX

Hoppas jag inte tappade bort någon fråga. Kommentera och diskutera gärna! Det finns mycket mer att säga om både detta och de tidigare laboratorierna. Det kommer mera efterhand … / Ulf Ärnström

Ett svar till “En första rapport från MythOff

 1. Kiriaki christoforidis

  vilka fina frågor? Men har vi några svar? Vad gäller godiset, så kan jag svara att jag råkade äta upp det själv, med mina vänner. Sorry.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s